Pakowarki próżniowe – rodzaje i zastosowanie

strefa blogowa

Pakowarki próżniowe – rodzaje i zastosowanie

Jednym z tych urządzeń, których nie może zabraknąć na wyposażeniu praktycznie każdego, o ile nie każdego lokalu gastronomicznego, hali produkcyjnej oraz w sklepach lub marketach, jest pakowarka próżniowa. Dzięki wspomnianemu produktowi mamy możliwość skutecznego i szybkiego zapakowania wielu różnych artykułów spożywczych, co z kolei pozwala na znaczne zniwelowanie strat żywności. Dodatkowo w ten sposób jesteśmy w stanie zachować na dłużej zarówno świeżość, jak i właściwości pakowanych próżniowo produktów.

Pakowarka próżniowa to bardzo praktyczne i wydajne urządzenie, dzięki któremu każdy restaurator będzie mógł w sposób bardzie zrównoważony prowadzić swój lokal poprzez znaczne ograniczenie strat żywności. Zaopatrując się we wspomniane narzędzie, zyskuje również możliwość wielokrotnego wydłużenia przydatności do spożycia różnego rodzaju produktów spożywczych lub gotowych potraw. Poprzez umieszczenie żywności w specjalnym woreczku, który w wyniku wykorzystania metody pakowania próżniowego, zostaje szczelnie zamknięty, zatrzymujemy utleniania, co pozwala na wyeliminowanie rozwoju bakterii tlenowych. W ten sposób produkty nie gniją, nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych.

Rodzaje pakowarek próżniowych

Dzięki temu, że pakowarka próżniowa jest urządzeniem, które występuje na rynku w wielu różnych wariantach, każda osoba zainteresowana jej zakupem, ma możliwość dopasowania produktu do konkretnych potrzeb. Mowa w tym momencie m.in. o uwzględnieniu kwestii związanych np. z ilością i częstotliwością pakowania żywności, posiadanych parametrów technicznych przez urządzenie, czy budżetu, który został przeznaczony na jego zakup. Wśród najpopularniejszych rodzajów/kategorii pakowarek próżniowych, które możemy dostępne są w sklepie INVEST HORECA, znajdziemy:

  • Pakowarki listwowe – to najprostsze urządzenia o niewielkich rozmiarach, które najlepiej sprawdzą się do użytku domowego. Z powodzeniem można z nich korzystać także w niektórych sklepach spożywczych, w których nie ma potrzeby korzystania z bardziej zaawansowanego i wydajniejszego sprzętu ze względu na dość niewielką ilość pakowanych produktów. Ten rodzaj pakowarek posiada również najniższe ceny na rynku.
  • Pakowarki komorowe i gazowe – w tej kategorii znajdziemy o wiele bardziej funkcjonalny i wydajniejszy sprzęt niż w przypadku pakowarek listwowych. Stąd też tego typu modele przeznaczone są do profesjonalnego użytku we wszystkich tych miejscach, w których zachodzi konieczność częstego pakowania większej ilości produktów spożywczych lub gotowych potraw. Nic więc dziwnego, że pakowarki komorowe i gazowe wykorzystywane są na co dzień zarówno w branży produkcyjnej, jak i gastronomicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *