Nietolerancja laktozy – jak sobie z tym radzić?
Wielu dorosłych ludzie cierpi na dolegliwości układu trawiennego spowodowane zjedzeniem posiłku na bazie mleka. Dla takich osób stworzono diety bezlaktozowe, gdzie ogranicza się produkty zawierające laktozę.
Kto powinien stosować dietę bezlaktozową?
Okazuje się, że z wekiem ludzki organizm bardzo często przestaje bądź mocno ogranicza produkcję enzymu rozkładającego laktozę w jelicie cienkim – laktazę. Skutkuje to dostawaniem się laktozy do jelita grubego, gdzie fermentuje i zmienia swoją strukturę na kwas mlekowy.
Dolegliwości spowodowane kwasem mlekowym w organizmie:
- bóle brzucha,
- skurcze żołądka,
- wzdęcia,
- biegunka,
- głośne ruchy perystaltyczne jelit,
- uczucie pełności.
Dieta bez nabiału
Ze względu na powyższe nieprzyjemności stosowania mleka w jadłospisie, coraz więcej ludzi zmienia nawyki żywieniowe stosując diety bez nabiału. W wielu dużych miastach, takich jak Warszawa czy Kraków, bardzo popularnym i wygodnym sposobem na dostosowanie diety do aktualnych wymagań organizmu jest catering dietetyczny. Firmy specjalizujące się w tego typu usługach posiadają bogate zaplecze zdrowych i świeżych produktów żywieniowych dostosowanych do odpowiedniej diety. Catering dietetyczny bez nabiału zapewni właściwie dobraną dietę do indywidualnych potrzeb. Pracujący w takich firmach dietetycy, poza wyeliminowaniem z jadłospisu produktów z laktozą, zatroszczą się również o prawidłowe zamienniki mleka. Należy bowiem pamiętać, że całkowite wykluczenie z diety nabiału wiąże się również z usunięciem z niej wapnia, na co nie można sobie pozwolić.