Bakterie Salmonelli – dlaczego nam szkodzą?
Bakterie Salmonelli są powszechne i bardzo nielubiane przez ludzi. To właśnie na wypadek ich nosicielstwa w organizmie robione są badania sanitarne Kraków. Gdy bakterie przedostaną się do ludzkiego organizmu, skutkuje to zwykle silnym zatruciem pokarmowym. Naturalnym rezerwuarem tych bakterii są nie tylko ludzie, ale także zwierzęta – zarówno te domowe, jak i dzikie.
Miejsce bytowania bakterii Salmonella w organizmie ludzkim jest układ pokarmowy. Wydalane są do środowiska naturalnego wraz z kałem. Dotyczy to również zwierząt. Z tego właśnie powodu jajka są częstym źródłem zakażeń: zanieczyszczone odchodami jajka są spożywane przez ludzi z dość dużą częstotliwością. Podobnie jest z mlekiem oraz z wodą.
Istnieje wiele typów bakterii z grupy Salmonella. Najgorsze dla człowieka są pałeczki duru brzusznego, które namnażają się jedynie w organizmie człowieka. Wywołują wówczas dur brzuszny, który jest trudną w przebiegu chorobą zakaźną. Objawia się długo trwającą wysoką temperaturą, bólami głowy, a także suchym kaszlem. Na początku choroby występują biegunki i zaparcia wraz z wysypką na skórze (występującą w okolicach klatki piersiowej i nadbrzusza). Chory jest w złym stanie ogólnym, cierpi na osłabienie. Większość przypadków wymaga leczenia szpitalnego. Przebieg jest tym bardziej ostry, im słabszy jest organizm. Z tego powodu osoby starsze, z osłabioną odpornością, z chorobami przewlekłymi, a także niemowlęta mają największą trudność w przechodzeniu przez chorobę.
Jak uchronić się przed zakażeniem Salmonellą? Niestety, nie pomaga tutaj zamrażanie ani podgrzewanie potraw. Jeśli pijemy kogel mogel zrobiony z jajek, na których skorupkach bytowała bakteria, zakażenie jest prawie pewne. Nawet produkty przetworzone uzyskiwane przez suszenie (tak jak np. mleko w proszku) nadal mogą znajdować się tego typu bakterie. Najlepszym zachowaniem, jakiego możemy się podjąć, jest oczywiście reżim higieniczny. Dodatkowo, jeśli udajemy się na tereny endemicznego występowania pałeczek Salmonelli, wówczas należy przemyśleć kwestię zaszczepienia się.
Pałeczki Salmonelli przenikają do organizmu na długo. Jeśli już raz doszło do namnożenia się ich w organizmie, usuwanie tych drobnoustrojów wraz z kałem trwa nawet do 7 miesięcy. Na szczęście, jest to już okres bezobjawowego nosicielstwa, co oznacza, że nie towarzyszą mu już żadne dolegliwości. Należy w tym czasie jednak bezwzględnie zachować odpowiedzialność i starać się ograniczać kontakt z ludźmi. Nosiciele tej bakterii nie powinni pracować w gastronomii.