5 powodów, dla których warto jeść ekologicznie

strefa blogowa

5 powodów, dla których warto jeść ekologicznie

Żywność ekologiczna odnosi się do sposobu, w jaki żywność jest produkowana. Taki rodzaj żywności jest produkowany bez użycia syntetycznych nawozów, regulatorów wzrostu, sztucznych chemikaliów, hormonów, antybiotyków, pestycydów czy dodatków paszowych. W wielu krajach jedzenie ekologiczne musi spełniać surowe kryteria, aby uzyskać certyfikat. Poznaj kilka powodów, dla których warto stawiać na eko produkty!

Żywność ekologiczna jest często świeższa

Żywność w pewnym momencie zaczyna tracić składniki odżywcze i jest to normalne zarówno w przypadku żywności konwencjonalnej, jak i ekologicznej. W związku z tym, że żywność ekologiczna nie zawiera konserwantów, jej żywotność nie trwa tak długo, jak w przypadku żywności konwencjonalnej. Z tego powodu ekologiczne wersje produktów są często sprzedawane bardzo szybko po zebraniu, co czyni je świeższym wyborem. Staraj się kupować produkty ekologiczne z rynków w pobliżu gospodarstw, w których są uprawiane. Dobrym sposobem jest zaopatrywanie się za pomocą sklepów internetowych, takich jak smakitucholi.sklep.pl/, który stawia wyłącznie na naturalne i ekologiczne produkty.

Mniej pestycydów

Nadmiar pestycydów w organizmie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak bóle głowy, wady wrodzone i dodatkowe obciążenie osłabionego układu odpornościowego. Małe dzieci są również bardziej podatne na skutki narażenia na pestycydy ze względu na swoje niewielkie rozmiary i rozwijający się układ nerwowy.

GMO mówimy nie

W rolnictwie ekologicznym zabronione jest stosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych, co przekłada się na nasze zdrowie, a także ogólną kondycję środowiska. Im więcej będzie żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi, tym czystsza będzie Planeta. Rolnicy ekologiczni stosują techniki, które nie przyczyniają się do zanieczyszczeń powietrza i wody oraz sprzyjają różnorodności biologicznej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów.

Konieczność posiadania certyfikatu

Każdy produkt z ekologicznej uprawy musi posiadać odpowiedni certyfikat. Jeśli dana rzecz posiada oznaczenie ekologiczne to oznacza, że przeszła ona wszystkie niezbędne kontrole dotyczące jakości, zdrowia oraz pochodzenia.

Dbałość o środowisko

Rolnictwo ekologiczne jest zazwyczaj lepsze dla środowiska. Praktyki rolnictwa ekologicznego mogą zmniejszać zanieczyszczenia, oszczędzać wodę, ograniczać erozję gleby, zwiększać żyzność gleby i zużywać mniej energii. Hodowla bez syntetycznych pestycydów jest również lepsza dla pobliskich ptaków i zwierząt, a także dla ludzi mieszkających w pobliżu gospodarstw. Warto więc odwiedzić najbliższy sklep ze zdrową żywnością i sprawdzić co ma w swojej ofercie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *