O czym pamiętać zakładając restaurację

strefa blogowa

O czym pamiętać zakładając restaurację

Otworzenie restauracji lub kawiarni wymaga wielu przemyślanych działań. Trzeba rozważyć różne kwestie i zastanowić się, czy biznes będzie opłacalny. Bez gotowego, porządnie opracowanego biznesplanu nie ma szans na stworzenie dobrze prosperującego lokalu. Dzięki dobrze przemyślanej strategii można uniknąć wielu błędów i niepotrzebnych kosztów. Co zatem należy zrobić, planując otworzenie restauracji? Podpowiemy w niniejszym artykule.

O czym należy pamiętać, zakładając restaurację

Jeżeli planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, musisz zastanowić się, jak duże koszty jesteś w stanie ponieść na rozwinięcie biznesu. Czy to ma być duża, nowoczesna restauracja, czy może niewielka, klimatyczna knajpka? Czy chcesz ją zbudować, wynająć, kupić? Bez odpowiedniego zaplecza finansowego pomysł na tego rodzaju własny biznes jest skazany na niewielkie szanse powodzenia. Bardzo ważna jest lokalizacja, analiza konkurencji i zapotrzebowanie rynku, a także załatwianie spraw formalnych. Gdy już masz lokal, należy zastanowić się nad jego nazwą, menu, które będziesz serwować swoim gościom i nad wystrojem lokalu. Należy określić styl wnętrzarski i dopasować go do rodzaju wybranej kuchni, np. staropolskiej czy śródziemnomorskiej. Istotną kwestią jest odpowiednie zaopatrzenie zaplecza kuchennego w nowoczesny i funkcjonalny sprzęt gastronomiczny. Powinien on być wykonany ze stali nierdzewnej, ponieważ to materiał odporny na działanie niekorzystnych czynników i łatwy do utrzymania w czystości. Jak wiadomo lokal nie może istnieć bez personelu, który powinien posiadać stroje firmowe, takie jak fartuchy dla gastronomii.

Fartuch kucharski – niezbędny element wyposażenia personelu w restauracji

Szef kuchni, jego personel oraz kelnerzy i bariści powinni mieć na sobie schludne, nienagannie czyste stroje. Fartuch i zapaska kelnerska to obowiązkowy strój firmowy, który świadczy o wysokiej jakości świadczonych usług i podnosi prestiż Twojego lokalu. Uszyte z wysokogatunkowych tkanin fartuchy i zapaski powinny być odporne na zabrudzenia i być wygodne w użytkowaniu. Ich krój, rozmiar, kolor i styl powinny być ściśle dopasowane do rodzaju prowadzonej przez Ciebie działalności. Jeżeli chcesz się wyróżnić na rynku i wzbudzić sympatię klientów zamów atrakcyjny haft z logo restauracji lub inną, ciekawie zaprojektowaną grafiką.
Planując zakup fartuchów kucharskich i zapasek kelnerskich wybierz firmę, która zaprojektuje i uszyje dla Ciebie idealnie skrojone tekstylia gastronomiczne, które będą praktyczne, elegancie i podkreślą charakter Twojego lokalu.

Jedna odpowiedź

  1. Marcin pisze:

    Teraz w dobie pandemii wirusa, zakładanie restauracji to prawdziwe wyzwanie. Podziwiam restauratorów, że jeszcze mają siłę przetrwać w tym trudnym dla nich czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *