Jak gotować bez przypalania? Wypróbuj garnki Zwieger

strefa blogowa

Jak gotować bez przypalania? Wypróbuj garnki Zwieger

Jedną z najmniej przyjemnych rzeczy mogących przydarzyć się podczas przyrządzania potraw w kuchni, jest nieopatrzne przypalenie garnka. Wysoka temperatura na palnikach, za niski poziom wilgoci i zbyt cienka warstwa spodu naczynia – to czynniki, które mogą przyczynić się do całkowitej utraty walorów smakowych przygotowywanej potrawy. Problemu można uniknąć na kilka sposobów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniej jakości garnków, które zostały stworzone z myślą o przyjemnym i skutecznym gotowaniu. Tak jest w przypadku narzędzi Zwieger, o których piszemy w poniższym materiale.

Równomierne rozprowadzanie ciepła na dnie garnka

Standardowe narzędzia kuchenne, takie jak patelnie stalowe czy garnki aluminiowe, mają zdolność do kumulowania ciepła w jednym miejscu. Oznacza to, że w niektórych sytuacjach nagrzewają się nierównomiernie, co może doprowadzić do niekorzystnego zwiększenia się temperatury w jednym miejscu. Nierówno pogrzana potrawa to ryzyko przypalenia – o taki stan rzeczy naprawdę nietrudno, szczególnie gdy przyrządza się posiłki w postaci gulaszy, gęstych zup czy sosów warzywnych. Większe cząstki osiadają na dnie i zaczynają dotykać do dna naczynia. Jeśli ciepła będzie zbyt dużo, to dojdzie do zwęglenia się poszczególnych fragmentów, które dotykają spodu garnka. W konsekwencji potrawa stanie się po prostu niejadalna.

  • Nie każdy, zwykły garnek kuchenny nadaje się do gotowania gęstych potraw.
  • Spalone jedzenie należy wyrzucić do kosza, ponieważ jego spożycie może być niebezpieczne.

Aby zapobiec temu zjawisku, producenci narzędzi kuchennych opracowali nowy sposób konstruowania spodu garnka. Przykładem jest firma Zwieger, która posiada w swojej ofercie garnki z potrójnym dnem. Naczynie jest wykonane z pełnego odlewu, a podstawową, spodnią warstwą jest aluminium. Dodatkowa powierzchnia granitowa zapobiega zarysowaniom i przyklejaniu się potraw do dna. Takie rozwiązanie przyczynia się również do równego rozkładu ciepła podczas gotowania.

Uniknij przypalania potraw dzięki poniższym wskazówkom

Przede wszystkim należy rozgrzewać naczynie w sposób powolny, aby nie doprowadzić do nagłego wzrostu temperatury. Gęste potrawy warto co jakiś czas mieszać, aby nie doprowadzić do powstania stałej warstwy na samym dnie. W przypadku odparowania większości cieczy z sosów czy dań z kaszą jaglaną lub ryżem warto uzupełnić garnek dodatkiem wody. Używaj pokrywki, aby zapobiec utracie pary wodnej. To podstawowe rady, które pomogą w sprawniejszym gotowaniu bez ryzyka przypalania się posiłków. Jak wspomnieliśmy wyżej, kluczowe znaczenie ma również jakość garnka – warto wybrać te o grubym dnie, z dodatkowymi warstwami zabezpieczającymi.

Szukasz garnków Zwieger do swojej kuchni? Sprawdź ofertę https://www.indelo.pl/garnki-zwieger-cat-561

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *